Dit is waarom babyknuffels belangrijk zijn voor een baby

Vlak na de geboorte krijgen veel baby’s een knuffel. Het gebaar is belangrijker dan je in eerste instantie denkt. Want babyknuffels kunnen zowel voor jou als voor de baby veel betekenen. Hij gaat namelijk overal mee naar toe, zowel binnen- als buitenshuis. Toch hoeft een knuffel voor je baby niet per se een diertje te zijn, maar hij kan zich hechten aan allerlei knuffels. Hieronder nog meer redenen om een knuffel aan te schaffen en waarom dat zo belangrijk is. 

Babyknuffels kunnen echte maatjes worden

De baby kiest uiteindelijk zijn eigen knuffel uit en het is vaak een raadsel waarom een bepaalde knuffel wel of niet wordt gekozen. Vaak denken we dat hoe zachter en woeliger een knuffel is, hoe beter. Maar een baby kiest een knuffel om een hele andere reden uit. Hij kiest vanuit zijn eigen perceptie en dat staat totaal los van hoe wij het als volwassenen zien. 

Als een baby ongeveer zeven maanden is gaat hij zich hechten aan babyknuffels. Hij zal zich het eerst hechten aan de knuffel die hij krijgt tijdens een verdrietig moment of tijdens ziekte. Het wordt echt zijn maatje en hij zal hem overal mee naar toe slepen. Ook kan het knuffeltje gebruikt worden als proefkonijn om angsten te overwinnen. Het is dus een belangrijk onderdeel van een babyleven om een knuffel te hebben die hij als zijn maatje ziet. Geef je baby de ruimte om zijn eigen knuffel uit te kiezen en biedt er meerdere aan. Zo kan hij er eentje uit kiezen dat echt bij hem en zijn karakter en gevoel past en kan hij er zelf een hechte band mee ontwikkelen. 

Aandachtspunten bij het aanschaffen van babyknuffels

Het aanschaffen van babyknuffels is zo gedaan, maar laten we de veiligheid niet vergeten. De meest belangrijke vraag is of de knuffel geen losse onderdelen heeft. Verwijder daarnaast de knuffel ook uit het bedje als de baby in slaap valt en was hem regelmatig. Daarnaast zijn knuffels die het hele hoofd kunnen bedekken niet veilig vanwege verstikkingsgevaar.

Misschien een overbodige tip maar zeker eentje om niet te vergeten is zorg voor een reserveknuffel. Je kan deze achter de hand houden voor als de originele knuffel in de was zit of verloren raakt. Sommige baby’s en kinderen zijn zo gehecht aan hun knuffel dat ze ontroostbaar zijn als hij weg is. Dit moment voorkom je door ervoor te zorgen dat er een reserve beschikbaar is. 

Maak van afscheid nemen een moment

Sommige kinderen nemen heel makkelijk afscheid van hun knuffel, anderen hebben er meer moeite mee. Als je kindje er moeite mee heeft kan je er een speciaal moment van maken om afscheid te nemen van de babyknuffels. Vaak werkt het niet altijd meenemen van de knuffel als een eerste stap en er bestaat zelfs de optie om je knuffel weg te geven aan een ander kindje en zo de liefde te delen. Uiteindelijk zal het kindje zelf niet meer de knuffel meenemen, maar soms duurt dat te lang en kan je hem helpen met kleine stapjes. 

Op zoek naar wat anders? Bekijk dan ook eens of een rammelaar iets voor je kind is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *